fbpx

Ska du bygga växthus? Ladda hem vår checklista!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest

Ser du gröna fingrar i din framtid? Lockats av tanken av att bygga växthus, och alltid ha färska örter och grönsaker på en armlängds avstånd?

Att bygga växthus hemma har blivit jättepopulära det senaste året, men att veta vart man ska börja är precis som med allt annat svårt. Låt oss hjälpa dig komma igång!

Lägg grunden för framgång med god tid att planera.
 
Genom att börja planera i tid – så kan du få växthuset till att stå klart när du vill börja använda det. Desto bättre förarbete som är gjort, desto lättare blir det sen när det är dags att (bokstavligen) göra slag i saken.
 
Vill du ha ett växthus fullt av fina blommor (och) eller färska tomater?
Att planera vad ditt växthus ska ha utrymme för är A och O när du börjar. De behöver olika höjder, olika djup för jord och olika bredder för sina rötter – och att upptäcka att ditt växthus inte har plats för det du önskade vore jättetråkigt.
 
Ingen vill ha solrosor med solsting.
Visst, att ge dina växter gott om solsken är bra, men det finns också för mycket sol och värme. Att se sina fina (och stundtals dyra) växter dö av värmeslag är nedrigt, så titta på din lista av önskad odling och ta reda på vilket solläge som passar dem bäst. Därifrån kan du hitta det optimala läget för just ditt växthus.
 
Den som inget söker hittar inget.
Inspirationsresor är inte bara roligt, utan ett jättebra sätt för att upptäcka upplägg som hade passat dina växthusdrömmar. Besök gårdar, vänner eller andra platser med växthus och ladda upp med inspiration – i huvudet eller på internet.
 
Snickab Växthus 7

Glas eller plast?

Det är materialet som bildar skalet till växthuset. Men finns det något rätt eller fel i valet mellan plast eller glas? Knappast. Låt dina behov styra vilket material det blir.
 
I valet och kvalet mellan glas och plast:
Precis som med växterna handlar allt om hur du har det där hemma som leder vilken väg du borde överväga. Har du gott om varma soltimmar och vill välja det mest miljövänliga kan glas vara rätt för dig, och om du odlar växter som kräver god isolering eller har barn med mycket spring i benen kan plast vara ditt bästa alternativ.
 
Vad som är bäst? Det är helt upp till dina förutsättningar, och vi hjälper dig gärna att välja material.
 

Fördelar med plast:

🔸 Plast skapar bättre isolering.
🔸 Plast är säkrare och passar bättre i trädgårdar med barn eller om det finns risk för fallande grenar.
 

Fördelar med glas:

🔹 Glas skapar bäst förutsättningar för växtresultat.
🔹 Glas släpper igenom ljuset bättre än plast
 
Snickab Växthus 6
Behöver du bygglov? 
 
Med rätt mått behövs inte lika mycket papper.
Om du ska bygga ett växthus kan det mäta upp till 15kvm eller mindre, med en taknock upp till fyra meter, utan att behöva ansöka om bygglov. Men minst lika viktigt för grannsämjans skull, glöm inte bort att prata med grannarna om dina byggplaner innan ritningen är ristad i sten.
 
Snickab Växthus 2
Kontakta din snickare i Blekinge som har erfarenheten och goda omdömen
 
Vi förstår om det kan verka som ett jättestort åtagande för lite växter. Men det är ju så mycket mer än en ställning med glas eller plast som huserar en och annan tomat. Det är kanske där du hittar ett nytt intresse för självhushåll, kreativ matlagning, bokashi eller bara får en ny plats att koppla av.
 
Ge ditt växthus tiden det kräver att planera, och expertisen det kräver för att bli riktigt bra.
 
Hör av dig till oss på Snickab. Vi har gjort allt från små renoveringar till totalentreprenad, och tar dig från växthusdrömmar till växtlighet i verklighet!