fbpx

Checklista: Gör det här innan du ska bygga eller renovera kök

Roliga fester med god mat och de bästa av vänner. Härliga söndagsfrukostar med sol som visar ångan från kaffet. Julbord och påskmiddagar med familj och livslånga minnen som skapas. Läxläsning, långkok och ljuva dagar. 
 
Så många goda ting börjar i köket. För dig som vill bygga eller renovera kök, men inte vet vart du ska börja, har vi tänkt på dig:
 
Börja i tid med planeringen.
Köket är för många hjärtat av hemmet, så låt inte det viktigaste stressas igenom – planeringen. Var ute i god tid när du börjar, och ta kontakt med snickare direkt för att se när dina köksdrömmar kan skrida till verket.
 
Projekteringsstadiet är där många klipper hörn och går för fort fram, och är en av de största anledningarna till att bygget drar ut på tiden. Låt det ta tid att hitta allt, ställa dig själv alla frågor och att ta hjälp.
Dröm, rita och visualisera.
Bara för att det tar tid betyder det inte att du inte ska ha kul när du ska renovera kök! Rita upp ditt kök, gå fram till ytorna och föreställ dig hur allt hör ihop.
 
Tänk dig vart allt står, vart alla ska samlas och hur härligt du eller ni kommer att ha det här. Rita, sudda och rita lite till.
 

Hämta information och inspiration.

Hur hög ska din avlastningsbänk vara för att inte sabba ryggen? Är ett arbetsbord i ek eller rostfritt stål bäst för hur mycket du gör i köket? Är säkert för små barn? Hur mycket naturligt ljus kommer in i köket? Vilken stil vill du ha? Vad ska synas och vad ska inte synas?
 
Det finns massor av frågor att ställa sig själv och frågor andra kommer att ställa till dig. Att ha svar på tal är vägen till framgång när du ska renovera kök.
 
Leta upp en stil som passar dig på inspirationssidor som Pinterest, titta tillbaka till din planritning och sätt ut markeringar. Material, vad som är bakom luckor och vad som är öppet, höjd och bredd för arbetsytor och vitvaror och annat som gör köket så självklart som möjligt.
 
Planera hur ditt kök ska fungera.
Framför allt den matlagningsintresserade, men även alla andra, har nytta av att planera hur du rör dig i köket.
 
Vissa saker vill du ha nära varandra, som skafferiet och avlastningsbänken, medans saker som spisen och diskmaskinen inte behöver korta avstånd. Ett välplanerat kök är dessutom mycket lättare att städa.
 
Föreställ dig en vanlig dag eller kväll i ditt kök. Vad hamnar vart? Vart sitter ni och äter, läser läxor, packar upp matkassarna och dricker välkomstdrinkar?
 
När du kan se det framför dig blir det lättare att göra ett kök att trivas i.
 

Ta reda på om du behöver anmäla ombyggnaden.

Att bygga eller flytta ditt kök kräver inte bygglov, men det betyder inte att det bara är att tuffa på i det tysta.
 
Om ditt kök påverkar bärande konstruktion, brandskydd, ventilation eller VA-stammen kan du behöva anmäla detta till kommunen.
 
På din kommuns hemsida finns ofta de dokument du behöver fylla i och hur du anmäler det du behöver för att fortsätta med ditt drömkök. Du kan läsa på Boverkets hemsida för att ta reda på mer.
Välj en expert som hjälper dig komma vidare.
 
Har du svårt att välja material? Osäker på hur hög din köksö borde vara? Vilse i pannkakan bland ritningar och teckningar? Vem ska du prata med för att få alla tillstånd och gå vidare mot ditt nya, fina kök? Vem ska fixa med vatten och el?
 
Hör av dig till oss på Snickab. Vi har gjort allt från små renoveringar till totalentreprenad, och har byggt många fina kök runtom i Sverige.